Dansk Lagotto Klub

Specialraceklub for Lagotto Romagnolo under DKK

Gør-det-selv metode 1

1.Træningsfase: Præsentér trøffelduften for din Lagotto ved at holde glasset m. duftkilden frem. Når hunden snuser ned i glasset, skal du klikke og give godbid. Præsenter duften tilpas mange gange til hundens glæde og interesse er stor, og halen logrer.   

2.Træningsfase: Læg duftkilden skjult inden døre, først udækket siden dækket under puder, dyner ol. Klik, vis begejstring og giv godbid, når duftkilden er fundet. Gentag tilpas mange gange til din lagottos glæde og interesse er stor, og halen logrer.

PS.: Resten af trøflen kan skæres i passende stykker og fryses til brug ved næste kontaminering.

3.Træningsfase: Læg duftkilden skjult, men oven på jorden uden døre. Klik, vis begejstring og giv godbid, når duftkilden er fundet. Gentag tilpas mange gange til din lagottos glæde og interesse er stor, og halen logrer. 

4. Træningsfase: Læg duftkilden i et hul i jorden. Klik, vis begejstring og giv godbid, når duftkilden er fundet. Gentag tilpas mange gange til din lagottoens glæde og interesse er stor, og halen logrer.

5. Træningsfase: Læg duftkilden i et hul med løs jord eller sand. Dæk duftkilden let med jord. Klik, vis begejstring og giv godbid, når duftkilden er fundet. Gentag tilpas mange gange til din lagottos glæde og interesse er stor, og halen logrer.

6. Træningsfase: Læg duftkilden i et hul med løs jord eller sand. Dæk duftkilden med jord. Klik, vis begejstring og giv godbid, når duftkilden er fundet. Gentag tilpas mange gange til din lagottos glæde og interesse er stor, og halen logrer.

7. Træningsfase: Læg duftkilden i et hul med løs jord eller sand. Dæk duftkilden med 2o cm jord. Klik, vis begejstring og giv godbid, når duftkilden er fundet. Gentag tilpas mange gange til din lagottos glæde og interesse er stor, og halen logrer.

8. Træningsfase: Læg duftkilden i et hul med alm. hård jord i 20 cm dybde. Dæk duftkilden med jord. Klik, vis begejstring og giv godbid, når duftkilden er fundet. Gentag tilpas mange gange til din lagottos glæde og interesse er stor, og halen logrer.

Min Lagotto, Siena, og jeg har trænet ca. 15 min. dagligt i 14 dage og er nået til 8. fase. Det skal siges, at vi har gået til NoseWork i et år, så det har sikkert betydning for den hurtige kompetenceudvikling. Men det er ikke raketvidenskab. Der er mange gode grunde til at gå på kursus, men hjemmetræning og masser af begejstring, godbidder og tålmodighed virker! Se i øvrigt træningsguide nedenfor.

Træningsguide fra Canis-artikel er en anden metode


Forslag til selvkontroltræning:

Selvkontrol er en vigtig kompetence i trøffeljagt.

Det kunne fx trænes på disse måder: 

  1. At kunne vente og fokusere fx på en tilgængelig godbid, er en af de mest simple og brugbare egenskaber, du kan styrke hos din hund. Øvelsen er bygget op omkring hundens eget initiativ og motivation for at deltage i akten og kan øves i alle mulige hverdagssituationer. Det eneste det kræver er ro, noget din hund gerne vil have, meget små (gradvist stigende) krav - og at du er opmærksom på, at din hund hele tiden har lyst til belønningen og “kan være i” dit setup. Det er hundetræning, når hundetræning er bedst når træningen kan give hunden følelsen af kontrol.
  2. Vær i et lille rum med din hund. Lad en bold fald og vær klar med klikker og godbid, når hund af sig selv aflever bolden nær dig. Klik og giv godbid. Fortsæt indtil bolden afleveres hurtigt og helt præcist fx ved din fod. Det er nyttig selvkontroltræning som er et godt forstadie til trøffeljagt og som bygger på hundens initiativ.


Mere om trøfler og trøffelsøgning

Trøffelsøgning - hvorfor?

Gør-det-selv Metode 1 - Dorte Holstings erfaringer

Gør-det-selv Metode 2 - Canis artikel om trøffelsøgning

Gør-det-selv Metode 3 - En italiensk metode

Gør-det-selv Metode 4 - Svensk metode - illustration

Kontaminering af trøffellugt

Artikler vedr. trøfler

Links til videoer m.v. vedr. trøffeljagt

Trøffelbestemmelseshjul