Dansk Lagotto Klub

Specialraceklub for Lagotto Romagnolo under DKK

Mentalbeskriverdag


Spændende dag med mentalbeskrivelse af Lagotto Romagnolo.

3 deltagere i mentalbeskriverdagen fortæller om dagens oplevelser.

 
Elsebeth og Sten Buur Thuesen: 
”Mentalbeskrivelser er udviklet som metode til at afdække og tydeliggøre en række medfødte adfærdstræk hos vores hunde. Med en sådan beskrivelse vil du lettere kunne forstå, hvorfor din hund reagerer, som den gør i hverdagen og dermed have mulighed for at foretage nødvendige justeringer og dermed optimere socialisering og træning.”
 
Ovenstående er et udpluk fra DLK’s hjemmeside, hvor DLK beskriver, hvad mentalbeskrivelse indebærer, hvad testen indeholder, og man kan også se ønskeprofilen for racen. 
 
Da vi fik hunde for mange år siden, kendte vi ikke til mentalbeskrivelse af  hunde, og da det blev muligt mange år senere, var de hunde, vi havde da, alt for gamle, til at det kunne været interessant at få dem mentaltestet.
 
Derfor var vi glade, da vi på DLK’s hjemmeside så mulighed for at tilmelde sig mentalbeskrivelse af vores Lagotto Romagnolo, 19 måneder gamle Tao.
 


 
Vi glædede os til dagen. Det ville blive interessant at se, hvordan vores hund ville reagere på de forskellige punkter. 
 
Vi kom i god tid til Dkk’s klubhus i Odder, så vi kunne få hunden akklimatiseret, og vi selv kunne få tid til at spise frokost sammen med beskriverne, repræsentanten for DLK og andre hundeejere. 
 
Den første hund efter frokost var vores hund.
 
Otte ”discipliner” med i alt 19 punkter skulle beskrives.
Vi kender vores hund som en kærlig, lærenem, glad og nysgerrig hund, som er meget social, som er dygtig til at gå spor, og som elsker at komme på jagt, så det ville blive interessant at opleve, hvordan Tao ville opfatte de ”prøvelser”, han skulle igennem. 
 
Vi fik da et par aha-oplevelser undervejs.  
 
Bl.a. ville Tao ikke gå ret langt med en af beskriverne: Efter fem meter stoppede han og kiggede efter sin ”far”. Tao var ikke til sinds at gå med en fremmed dame! 
 
Når det drejede sig om ”jagt”, var det nemt at se, at Tao er vant til at skulle finde noget med fært. 
En hvid klud blev trukket gennem græsset, og Tao spurtede af sted, men da han nåede målet, stod han et øjeblik og så rådvild ud: ”Den klud kan I selv hente, jeg er vant til at finde/hente noget mere spændende. Hvorfor snyder I mig?”
Tao går ofte spor med bl.a. blod, rådyrklove og kantareller, og han får altid en præmie i form af dyreskind/kattemad osv., så det her var slet ikke spændende. Heller ikke hjemme i haven skal han ”bare” finde en klud.


Vi forstod ikke Taos reaktion på ”skarp lyd”.  Den hund, som aldrig er bange for fyrværkeri, og som til daglig aldrig er påvirket af skud, når han er med på jagt i et jagtkonsortium med seks mennesker, blev nu påvirket af ”skarp lyd”, som var sidste punkt i testen. Beskriverne mente, at hunden, som nu var testet i en times tid med fuld koncentration, var træt.
 
Da dagen var slut, fik de fire Lagottoer, der var testet i dag, at vide, at hundene reagerede intelligent og uden stress. 
 
Der var et par steder, hvor Tao ikke reagerede inden for ønskeprofilen: Han ville ikke gå med beskriveren, og reaktionen på ”skarp lyd”.
Det er svært at sige, hvorfor han ikke ville gå med beskriveren og m.h.t testen med ”skarp lyd”, kan det være,  fordi han var træt med de 19 forskellige tests. Det kan også være lyden, der var lidt for tæt på, men vores hund er stadig, som han var, glad og tillidsfuld – og elsker jagt.
Både Tao og hans mennesker havde en god, spændende dag.


Birthe Jensen fortæller: 
Den 3. maj skulle Carol (Yduns Blue’s Daisy) og jeg til mentalbeskriverdag. Jeg var meget spændt på, hvordan dagen skulle foregå, og også hvordan Carol ville reagere. Vi blev inddelt i et formiddagshold og et eftermiddagshold. Vi var på eftermiddagsholdet, hvor der var 2 lagottoer mere. Hundene skulle op enkeltvis (de andre hunde skulle være i bilerne), og hver hund var ”oppe” en lille times tid.
 


Carol bliver 4 år den 17. juli. Hunde over 24 mdr. kan godt deltage, men resultatet indgår ikke i DKK’s statistik eller raceprofiler, men registreres på den enkelte hunds stamdata på hundeweb.
 
De to første punkter - kontakt og håndtering - var efter DLK’s ønskeprofil, så kom vi til håndtering (berøring). Det resultat, der blev noteret, kan jeg ikke rigtig genkende. Personen fra teamet og jeg havde kastet frem og tilbage og ud på græsset med en dummy, og det var bare en stor fest, så tog personen Carol og gik væk fra mig, hvad de foretog sig, kunne jeg ikke se, men på skemaet var der noteret ”kraftige unddragelser/trusler”. Efter prøven kontaktede jeg personen for at høre, hvad der var sket. Carol havde knurret og vist tænder. Det tror jeg ikke rigtig på. Det vi havde foretaget os var jo en stor leg, så jeg tror, hun har snakket (for det er hun god til) og bare ville fortsætte med at lege. 
 
Derefter var der et par punkter vedr. leg, gribe og bære, det var efter ønskeprofilen. 
 


Så kom vi til ”jagt”, som var en hvid klud, der bevægede sig fremad og fra side til side, de første par gange, den blev sat i gang, opdagede Carol den ikke, 3. gang fik hun øje på den og løb frem, men den interesserede hende ikke, hun kom hurtig tilbage. 
Punktet ”Aktivitetsniveau”, det var som ønskeprofilen.


 
 
Kedeldragten, der farer op, kæderne, der rasler i en metalkasse, reagerer hun næsten ens på – bliver lidt forskrækket – men kommer hen til genstandene og snuser til dem, når jeg står henne ved dem, og er ligeglad med dem, når vi bagefter går forbi dem flere gange. 
 


 
 
Spøgelserne, der kommer frem, reagerer hun på efter ønskeprofilen for så vidt angår de to første punkter og kommer frem til spøgelset, når jeg står henne ved det.
Den allersidste øvelse er ”skarp lyd”. Carol og jeg er i gang med at lege med en dummy, da det første skud lyder, hun standser op, men begynder straks med at lege igen og de 2 sidste skud reagerer, hun slet ikke på.


Jeg synes, det har været interessant at deltage og se hendes reaktioner, og også de 2 andre Lagottoers. Nu er Carol jo en ”ældre” hund, og jeg har altid gået til træning med hende - lydighed, rally og agility - og har også en fornemmelse af, hvordan hun reagerer overfor mange ting. Derfor har det alligevel været spændende at få mentalbeskriverteamets resultat af prøven. Det er jo andre ting, de kigger på, og som teamlederen sagde, de går ned i petitesser. Jeg kan varmt anbefale sådan en mentalbeskriverdag, også selv om hunden er mere end 24 mdr .
 
Dansk Lagotto Klub siger tak til alle tre for deltagelse og interessante beskrivelser :-) !