Dansk Lagotto Klub

Specialraceklub for Lagotto Romagnolo under DKK

Da klubben fik sporinstruktører


Som det fremgår af teksten er det nogle år siden vores hold af sporinstruktører blev uddannet, nemlig i 2013, men fra holdet er de fleste dygtige instruktører stadig i gang i klubben.


I det kølige efterår fik jeg en opringning fra Kirsten i Odder, hun fortalte mig at Vibeke, Birte og hende havde haft et minibestyrelsesmøde og snakket om det ikke kunne være en god idé med nogle flere aktiviteter i klubben, den skulle jo ikke være en pengekasse medlemmerne skulle jo gerne have noget igen. De havde så snakket om at klubben skulle fokusere mere på spor, da det jo er det vores hunde er rigtig gode til og elsker.  Kirsten fortalte mig at hun kunne få en aftale med Steen Stenild, en af Danmarks bedste Schweissinstruktøre, om at uddanne en håndfuld af klubbens medlemmer og bestyrelsen. Så vi med god viden i bagagen ville kunne afholde sporkurser for alle klubbens medlemmer. Vi ville blive 3 hold på Sjælland og 4-5 hold på Jylland.
 
Første kursusdag var en meget kold og blæsende søndag i starten af januar. Det var M E G E T tidligt op hjemme fra Dragør, for at mødes med Søren, Anne og Carlo på Sorø pendlerplads kl. 6.45. Fnuggi og jeg satte vores køretøj og indlogerede os i Anne og Sørens bil og Fnuggi og Carlo i hver deres bur, og så af sted mod Odder, tror jeg snuppede en lille lur henover Fyn  wink
 
Ca. ved 9 tiden rullede vi ind på Kirsten og Hermans gårdsplads i Odder. Der blev sagt pænt goddag goddag til Steen og hans datter Camilla, Kirsten og Hermann, Birthe (Odder), Vibeke (Horsens), Søren og Hanne (Lunøe), Hanne og Søren (Haslev), Steen (Langå), mens vi luftede hundene


Efter vi havde fået hundene tilbage i bilerne var det indenfor, lige lidt kaffe i kopperne og så en præsentation af os alle sammen og ikke mindst vores instruktør Steen Stenild. Uddannet træner i Spanielklubben i 1978 med autorisation til at træne, dressur 1 og 2, apporteringstræning, slæb og apporteringstræning, markprøvetræning, samt schweisstræning i 1985 uddannet dressurprøve dommer i spanielklubben. Fik i 1983 cocker spanielen Truba's Rosalia optaget i det Danske schweissregister. Har udstillet både cockere og springere. Har gået til både lydighedsprøver, dressurprøver, rallyprøver, apporteringsprøver, slæb-og apporteringsprøver, markprøver samt schweissprøver med egne hunde. Startede allerede i 1982 med bløde metoder til træning. Især i forbindelse med apporteringstræningen gik han, inspireret af Egon Chr. Christensens bog om Fri retriever dressur, over til udelukkende at bruge lystapportering. Har i flere perioder kørt holdbaseret træning for spanielklubben i Aalborg, Hadsten, Randers, Silkeborg og Hobro. Han tilbyder, hjælp til selvhjælps træning via sin hjemmeside under ”Spanielskolen”. Kører i dag holdbaseret træning af jagthunde i Hadsten og Omegns jagtforening og Schweisstræning i DKK kreds 6. Træner i dag egne hunde i lydighed, agility, rally, jagt og apporteringsarbejde, samt Schweiss (blodspor).
Træner efter belønningsbaserede metoder og gerne med klikker. Han interesserer sig meget for forståelsen af hundes sprog og forsøger i træningen at arbejde med hundes natur og dermed udnytte dens potentiale fuldt ud!


 
Steen Stenilds datter Camilla Stenild Pedersen. Som bor i Hadsten sammen med sine hunde Anton og Agnes. Hun blev i juni 2010 færdig med uddannelsen til professionel hundeinstruktør hos Lone Greva, uddannet i Paff regi. I april 2011 startede hun på adfærdsrådgiver uddannelsen hos Hund og Træning. Denne uddannelse blev hun færdig med i juni 2013 og er nu både hundeinstruktør og adfærdsrådgiver.
 
Bagefter gik Steen og Sanne i gang med lidt teori (faktisk rigtigt meget teori). Hvor der bl.a. blev snakket om: Hvad spor er, hundens sanser, seler og liner, redskaberne man kan bruge når man går spor.
 
Efter nogle timers teori gik vi ud på et stort græsareal for at gå traditionelt trædespor, som betyder at man går et spor og lægger godbidder i sporet. Vi markerede enden af sporet tydeligt og lagde også et løb (råvildtets ben).  
 
Vi var efterhånden godt kolde af at være uden for i den kolde vind (childfaktor et par og tyve var der nogen der sagde) på trods af adskillige lag varmt tøj, så var det rart at komme indenfor til en lækker frokost.  
 
Der var mere teori efter frokost bl.a. med færdteknikker. Efterfølgende afprøvede vi færdteknikkerne i praksis med hundene (indenfor i varmen). Der var anbragt færd nede i et krydderiglas og så når hunden markerede på glasset skulle der klikkes og belønnes. Det var nogle super glade hunde som hurtigt fandt ud af hvad det var de skulle, men os der ikke brugte klikker træning må nok hellere hjem og øve lidt med klikkeren.


I skoven skulle vi lægge blodspor. Vi lagde 3 blodspor på en ca. 100-200 meter igennem skoven der var fuld af krat, nedfaldne træer og små vandløb – så det føltes ganske langt for os. Man satte skilt op ved indgangen til skoven om at der blev holdt sporøvelse, et lignende skilt blev hængt op ved tæt på sporets start. Ved selve startstedet krattede vi godt i skovbunden og dryppede godt med blod der. Det er bedst hvis man er to til at lægge blodspor, da det er vigtigt at der ikke kommer blod på klemmeflagene, for hvis hundene først opdager det, lærer de hurtigt at gå og kigge op efter dem i stedet for, derfor er det smartest hvis der er en stifører der går forrest og sætter klemmeflagene og også bedre hele tiden kan orientere sig om ruten og at man hele tiden tydeligt kan se hvor man skal gå. Så kan den anden person bedre koncentrere sig om at dryppe blod ud, der skal dryppes blod ud hele tiden. Det er også vigtigt at huske at dryppe henover væltede træer og den slags. For enden af sporet lagde vi et dyreskind som blev spændt fast til noget, så hunden eller andet vildt ikke kunne løbe med det. 
 
Efter at have langt sporene gik vi ned for at hente hundene. Nu skulle vi gå slæbespor imens at blodsporene lige fik lov til at ligge lidt tid. Steen viste hvordan han tog en hel lever og havde monteret en strips igennem dem, så man kunne sætte en lang line i den og slæbe den efter sig.
 


Her var det endnu mere vigtigt at man vidste nøjagtig hvor man havde lagt sporet, da terrænet ikke lige frem var egnet til at sætte klemmer op, og man kunne heller ikke se sporet, ligesom man ofte kunne når man lagde blodspor. Forenden af slæbesporet lagde vi et løb. Hundene klarede opgaven super godt og vi fik alle kritik f.eks. omkring at hvordan vi skulle begrænse hunden når den kom fra sporet, at det var vigtigt at få ro på fra starten og få hunden til at blive bekendt med færden ved opstartsstedet, tempoet vi skulle lade hundene komme frem i og hvordan vi viste hundene sporet igen, når de havde mistet det. 
 
Efter slæbesporet, skulle vi ud i skoven igen og se Steens hund Aksel gå blodspor, det var rigtig spændende at se, hvor glad og opmærksom Aksel var, og hvor god han var til at følge blodsporet. Nu var vi også blevet rigtig sultne, nogle af os havde jo heller ikke fået noget at spise siden ved 5 tiden om morgenen.
 
Efter frokost var det ud og hente hundene igen, for nu skulle de ud og gå blodspor i skoven. Hundene elskede det, af sted de gik, og selv om de kom lidt fra sporet var de superhurtigt på det igen. Efter alle havde fået kritik. Fik hundene lidt veltjent frikvarter med fri leg på en indhegnet eng.
 
Efter endnu fantastisk dag med en masse input, var det ind til et (måske to) stykker lækker hjemmebagt kage og en evaluering af vores undervisningsdage, som vi alle var super tilfredse med. Nu skulle vi bare hjem og finde ud af hvornår vi kunne inviterer alle medlemmer til sporkursus.
 
Hilsen fra Fnuggi og Annette
(Region København og Nordsjælland)